Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje, a vorbit despre impactul SGR-ului în cadrul conferinței ”Reciclarea în România, în fața celei mai mari provocări de până acum”

În cadrul conferinței ”Reciclarea în România, în fața celei mai mari provocări de până acum”, organizată de DC Media Group, Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje, a vorbit despre impactul SGR-ului asupra actualului sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaj din România:
Conform ultimelor date AFM pentru anul 2022, în România se reciclează peste 1.470.000 de tone de deșeu de ambalaj. Dacă vorbim de materialele care vor intra în Sistemul Garanție-Returnare (SGR) – sticlă, PET, aluminiu – conform datelor oficiale se reciclează astăzi în România: 296.000 de tone de sticlă din cele 480.000 introduse pe piață, 89.000 tone de PET (miliarde de unități) din cele 151.000 de tone introduse pe piață.

Toate aceste rezultate sunt posibile în urma eforturilor cetățenilor și producătorilor români, care și-au asumat costurile și au finanțat întregul sistem de colectare separată, și al autorităților locale și salubriștilor, prin coordonarea OIREP-urilor.

Trebuie să înțelegem că acest Sistem de Garanție-Returnare este o pârghie, un sistem complementar, pe care producătorii și l-au asumat tocmai pentru a putea face față viitoarelor provocări legate de obiectivele referitoare la cantitatea de deșeu de ambalaj pe care trebuie să le reciclăm și de calitatea acestor deșeuri care ajung la reciclare.

Este nevoie ca, în continuare, ceea ce s-a făcut până acum în ceea ce privește conștientizarea și informarea cetățenilor cu privire la ambalaj să nu se piardă. Va trebui întotdeauna, atât de la nivelul Ministerului, de la nivelul SGR-ului și al nostru, al OIREP-urilor, ca mesajele să fie complementare și să le reamintim cetățenilor că pentru celelalte materiale care nu intră sub SGR pot folosi și trebuie să folosească în continuare infrastructura pusă la dispoziție de autoritatea publică locală.

Privacy Preference Center

Preferință

Preferință

Marketing

Marketing

Statistici

Statistici

Other

error: Content is protected !!
×

Salut!

Dă click pe iconița de mai jos și discută cu unul dintre colegii noștri pe WhatsApp sau trimite-ne un email pe adresa comercial@ecoromambalaje.ro

× Salut! Cu ce te putem ajuta?