Marca Punctul Verde a aparut in 1995, cand organizatia Duales System Deutschland AG, Germania, a decis transferarea dreptului de folosire a marcii sale inregistrate catre o organizatie europeana, “Packaging Recovery Organisation Europe s.p.r.l.”- P.R.O. EUROPE www.pro-e.org .
Utilizarea marcii Punctul Verde pe ambalajele produselor fara acord contractual cu detinatorul licentei marci este ILEGALA si se pedepseste conform legislatiei in vigoare.
Dreptul de aplicare a marcii Punctul Verde pe ambalajele introduse pe piata nationala se acorda, pe baza de contract de sublicenta, companiilor integrate in sistemul organizat de catre ECO-ROM AMBALAJE precum si acelor companii care fac dovada valorificarii si reciclarii propriilor ambalaje conform obiectivelor de reciclare legal stabilite.
Marca Punctul Verde este un simbol al companiilor responsabile din punct de vedere social, intrucat s-au angajat financiar ca ambalajele produselor introduse pe piata nationala sa fie colectate separat de la populatie, reciclate si valorificate in conformitate cu obiectivele legal stabilite.
Drepturile asupra marcilor sunt reglementate de Legea nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice.
Potrivit prevederilor Art. 35 alin. 2: Titularul marcii poate cere instantei judecatoresti competente sa interzica tertilor să foloseasca, in activitatea lor comerciala, fara consimtamantul titularului […] un semn care, data fiind identitatea sau asemanarea sa cu marca ori data fiind identitatea sau asemănarea produselor sau serviciilor carora li se aplica semnul cu produsele sau serviciile pentru care marca a fost inregistrata, ar produce in perceptia publicului un risc de confuzie, incluzand si riscul de asociere a marcii cu semnul. In aplicarea prevederilor alin. 2, titularul marcii poate cere sa fie interzise tertilor, in special:
- aplicarea semnului pe produse sau ambalaje;
- oferirea produselor sau comercializarea ori detinerea lor in acest scop sau, dupa caz, oferirea sau prestarea serviciilor sub acest semn;
- importul sau exportul produselor, sub acest semn;
- utilizarea semnului pe documente sau pentru publicitate.
In cazul aplicarii marcii Punctul Verde pe ambalaje, fara a se respecta cerintele legale, Eco-Rom Ambalaje isi rezerva dreptul de a actiona in instanta pentru apararea drepturilor sale asupra marcii.
Obtinerea dreptului de utilizare a marcii se realizeaza pe baza unei proceduri interne aplicata uniform tuturor companiilor din Romania:
- Se completeaza si se transmite catre Eco-Rom Ambalaje formularul Cerere contract de sublicenta pentru utilizarea marcii Punctul Verde .
- In urma solicitarii Eco-Rom Ambalaje va transmite, prin posta, doua exemplare ale contractului de sublicenta, precum si identitatea vizuala a marcii in format electronic.