- OUG nr. 125/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu riscă să aducă întârzieri în finanțarea colectării și să deschidă calea exporturilor pentru deșeurile de ambalaje generate în România.
- Marii producători (lanțuri de retail, companii din segmentul FMCG, al băuturilor, produselor alimentare și alte produse generatoare de ambalaje) și implicit, România riscă să nu își îndeplinească țintele de mediu impuse de UE. România este deja deficitară la capitolul reciclării.
- Noi scumpiri la raft: Mecanismul de plată a serviciilor de colectare descris în forma actuală a OUG nr. 125 riscă să se reflecte în scumpiri ale produselor de larg consum la raft.
- Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP: „Legea trebuie să ofere definiții clare, pentru a nu crea blocaje în piață“. Peste 2.300 de companii din sistem și peste 25.000 de producători ar putea fi afectați.
O nouă decizie adoptată săptămâna trecută de Comisia de Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaților privind OUG nr. 125 (Ordonanța privind îndeplinirea țintelor de mediu ale României în corelație cu obiectivele UE) riscă să ducă de fapt la neîndeplinirea țintelor de mediu ale ţării noastre, în condițiile în care România este deja deficitară la acest capitol. De asemenea, dacă OUG nr. 125 va intra în aplicare în forma actuală, riscă să deschidă calea exporturilor pentru deșeurile de ambalaje generate în țara noastră, periclitând astfel un întreg mecanism economic și să conducă la scumpiri ale produselor la raft, pentru consumatori, prin creșterea artificială a costurilor de gestionare a deșeurilor de ambalaje.
Practic, OUG nr. 125 adoptată în septembrie 2022, asupra căreia s-a revenit în Camera Deputaților săptamâna trecută, modifică modalitatea de raportare a deșeurilor de ambalaje colectate: dacă înainte de OUG nr. 125 cantitățile valorificate conform obligațiilor de mediu se raportau în sistemul public de raportare la momentul încredințării în vederea reciclării acestora, acum acestea vor trebui raportate după momentul reciclării efective.
Deși conceptual noua OUG intenționează să aducă claritate în ceea ce privește raportarea cantităților efectiv reciclate în România, pentru evitarea fraudelor sau a altor mecanisme de eludare a legii, modul în care aceasta a fost reconsiderată și formulată recent riscă să blocheze întreaga piață a colectării și reciclării.
Citește mai mult aici: https://ecologic.rec.ro/asociatia-oirep-ambalaje-daca-parlamentul-nu-corecteaza-oug-nr-125-aceasta-arunca-in-aer-intreaga-piata-a-deseurilor-de-ambalaje/