Publicatii & Informatii utile

Legislaţie europeană privind produsele din plastic de unică folosință

Noua legislație europeană privind produsele din plastic de unică folosință necesită o analiză suplimentară

 

Bruxelles, 28 mai 2018. Organizația internațională EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance), a primit cu o anume rezervă propunerea de Directivă referitoare la produsele din plastic de unică folosință (Single Use Plastic – SUP). În timp ce membrii organizației sprijină întrutotul eforturile Uniunii Europene (UE) cu privire la prevenirea și reducerea abandonării ilegale a deșeurilor în apele mărilor și oceanelor, credem că unele măsuri propuse nu sunt nici în concordanță cu recenta revizuire a Directivei Cadru Deșeuri și nici nu sunt justificate din motive de proporționalitate.

 

Rolul Responsabilității Extinse a Producătorului (REP). Directiva Cadru Deșeuri revizuită recent a introdus pentru prima dată cerințe generale, minime, pentru operatorii de transfer de responsabilitate. Ambalajele de plastic la care face referire Directiva SUP sunt dejacuprinse înmodul de funcționare al sistemelor REP existente și cerințele acestora.

 

Costurile de curățare privind deșeurile abandonatecare ajung în mediul marin. Cerințele legislative au armonizat, de asemenea, costurile care trebuie acoperite de sistemeleREP, care nu includ colectarea și gestionarea deșeurilor abandonate ilegal. În plus, Directiva Cadru Deșeuri prevede că lupta împotriva deșeurilor abandonate ilegal necesită “un efort comun între autoritățile competente, producători și consumatori”.

 

Reamintim faptul că industria nu poate decât să co-finanțeze activitățile de gestionare a deșeurilor care intră în sfera sa de competență și de influență. Deșeurile de ambalaje care sunt abandonate ilegal pe uscat și în oceane, în primul rând din cauza utilizării inadecvate de către consumatori a infrastructurii de colectare existentă, nu ar trebui să facă parte din responsabilitatea financiară a producătorilor.

 

În același timp, abandonarea oricărui tip de ambalaj pe plaje și în oceane este deja interzisă de legislația națională. Prin urmare, Statele Membre ar trebui să implementeze aceste obligații legalecorelat cu programe educaționale cuprinzătoare și campaniide conștientizare. Între timp, părțile interesate relevante, inclusiv sistemele REP, ar trebui să-și unească forțele pentru a preveni abandonarea ilegală a deșeurilor.

 

Rata de colectare separată a buteliilor de plastic. Suntem întrutotul de acord cu prevederile referitoare la reducerea numărului buteliilor din plastic de unică folosință care sunt abandonate în natură. În calitate de organizații responsabile pentru îndeplinirea obiectivelor legale de reciclare, recunoaștem necesitatea și vom crește considerabil eforturile de a colecta toate ambalajele din plastic, inclusiv recipientele din plastic pentru băuturi.

 

Cu toate acestea, ar trebui ca Statele Membre să poată decide asupra modului propriu de colectarea ambalajelordin plastic pentru băuturi. Acest lucru ar contribui la asigurarea îndeplinirii noilor obiective de colectare stabilite pentru 2025, permițând mobilizarea simultană a mai multor mijloace/tipuri de colectare.

 

În final, inițiativele politicilor privind sistemele depozit ar trebui să identifice un echilibru corect între necesitate și proporționalitate, evitând astfel suprapunerile tehnice și organizaționale. În acest sens, sunt necesare analize regionale și locale care să țină cont de particularitățile locale pentru a putea evidenția dacă un sistem depozit ar avea un impact de mediu relevant.

 

Directorul executiv al EXPRA, Joachim Quoden, a declarat: “Dezvoltarea și recunoașterea REP în cadrul directivelor din domeniu demonstrează că aceasta a devenit un instrument fundamental pentru gestionarea eficientă a deșeurilor, atât în prezent, cât și în viitor. Din acest motiv, cu cât Statele Membre transpun mai rapid și pun în aplicare directivele privind deșeurile, cu atât mai bine vor fi echipate sistemele REP pentru a continua să livreze rezultate. Orice nouă măsură propusă care afectează activitățile REP ar trebui să fie în conformitate cu legislația respectivă pentru a evita incertitudinea juridică care ar putea pune în pericol aplicarea acestor noi dispoziții”.

 

Despre EXPRA

EXPRA, Alianța pentru Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor, reprezintă organizația sistemelor de gestionare a ambalajelor și de reciclare/valorificare a deșeurilor de ambalaje. EXPRA acționează ca o voce autorizată și o platformă comună, reprezentând interesele membrilor săi, organizații care au fost înființate și sunt conduse de, sau în numele, industriei care areobligațiile legale și lucrează în regim non-profit sau nedistribuirii de profit. În ultimii 20 de ani, cei 26 de membri din 23 de țări, inclusiv 17 State Membre ale UE, au co-organizat colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje (cu accent pe cele generate în gospodării) în numele industriei responsabile din punct de vedere legal. Astfel, membrii EXPRA îndeplinesc obligațiile legale de colectare și reciclare, deservind peste 200 de milioane de locuitori și reciclând peste 18 milioane de tone de ambalaje pe an. Pentru mai multe informații, vizitați www.expra.eu.

 

EU-Legislation

Comenteaza

Misiunea Eco-Rom Ambalaje

“Misiunea noastra este reciclarea deseurilor de ambalaje astfel incat Dumneavoastra sa va bucurati de deplina libertate in alegerea solutiilor de ambalare pentru produsele pe care le produceti si comercializati.

Noi lucram pentru a elimina orice bariera sau restrictie pe intreg lantul ambalajului contribuind astfel la dezvoltarea afacerii Dumneavoastra.”

citeste mai mult

UntitledInca din anul 2004, concomitent cu eforturile depuse in construirea unui sistem national durabil si performant capabil sa asigure si sa garanteze industriei romanesti precum si autoritatilor statului atingerea obiectivelor legale de valorificare si reciclare, Eco-Rom Ambalaje a dezvoltat constant portofoliul de servicii oferite clientilor sai. citeste mai mult

error: Content is protected !!