Newsletter

Gestionarea deșeurilor de ambalaje în Italia sau despre arta menținerii unui echilibru între participanții la sistem

Din seria întâlnirilor referitoare la modelele de bună practică în domeniu, Eco-Rom Ambalaje a organizat la finalul anului trecut o dezbatere în cadrul căreia a fost prezentată gestionarea deșeurilor de ambalaje din Italia de către Antonello Ciotti, președinte COREPLA, consorțiul italian format în 1997 pentru colectarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje din material plastic.

Întâlnirea a fost organizată în colaborare cu Aspaplast  în cadrul târgului Expo Plast, dedicat industriei de prelucrare și reciclare a maselor plastice. Ulterior Ciotti a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții autorităților centrale de mediu și din domeniul politicilor economice.

Sistemul de gestiune a deșeurilor de ambalaje din Italia este unul unitar, predictibil și echidistant iar îndeplinirea obiectivelor se realizează prin intermediul consorțiilor organizate pe tip de material al deșeurilor (COREPLA pentru ambalajele de plastic, COREVE pentru ambalajele de sticla, COMIECO pentru ambalajele de hârtie, etc) din care fac parte operatorii de gestiune a deșeurilor (colectori, reciclatori).

COREPLA  și-a început activitatea în urmă cu 20 de ani prin intermediul operatorilor economici care gestionau anual la acea dată 100.000 de tone de deșeuri de ambalaje de plastic; în prezent membrii consorțiului gestionează anual 1 milion de tone. Această creștere este justificată inclusiv de o creștere a performanței colectării separate a populației, respectiv de la 1,9kg /persoană în 1997 la 25kg/persoană în prezent, cu diferențele regionale iminente.

COREPLA atinge o cotă de reciclare de 41% pentru ambalajele din plastic pentru care sunt colectate și reciclate 15 tipuri de deșeuri de ambalaje din plastic.

Una din provocările actuale ale COREPLA este să atingă obiectivul de reciclare a plasticului de 55-60% pentru anul 2025 conform noilor directive europene. Pentru acest deziderat COREPLA și-a propus să fie un catalizator pentru întreaga industrie pentru a produce o schimbare deoarece efectele economiei circulare se vor vedea numai dacă în actualul sistem se vor produce modificările necesare îndeplinirii ratelor de reciclare mărite. În plus, consorțiul va investi în programe de cercetare și dezvoltare care să optimizeze gestiunea deșeurilor și să ofere soluții de ecodesign corespunzătoare producătorilor de bunuri ambalate.

O altă provocare permanentă a consorțiului este să mențină un echilibru al cerințelor constiuenților sistemului astfel încât „balanța” sistemului să nu încline niciodată în favoarea unuia dintre aceștia.

Mai multe detalii despre sistemul din Italia și despre COREPLA puteți găsi în interviul acordat de Antonello Ciotti Revistei Ecologic ce poate fi accesat la: http://www.ecologic.rec.ro/articol/read/reciclare-recuperare/15993/

corepla

Comenteaza

Misiunea Eco-Rom Ambalaje

“Misiunea noastra este reciclarea deseurilor de ambalaje astfel incat Dumneavoastra sa va bucurati de deplina libertate in alegerea solutiilor de ambalare pentru produsele pe care le produceti si comercializati.

Noi lucram pentru a elimina orice bariera sau restrictie pe intreg lantul ambalajului contribuind astfel la dezvoltarea afacerii Dumneavoastra.”

citeste mai mult

UntitledInca din anul 2004, concomitent cu eforturile depuse in construirea unui sistem national durabil si performant capabil sa asigure si sa garanteze industriei romanesti precum si autoritatilor statului atingerea obiectivelor legale de valorificare si reciclare, Eco-Rom Ambalaje a dezvoltat constant portofoliul de servicii oferite clientilor sai. citeste mai mult

error: Content is protected !!