Stiri

Rezultatele Eco-Rom Ambalaje pe anul 2013

In 2013, furtul deseurilor din containere a scazut cu 12% eficienta colectarii separate de la populatie

Bucuresti, 23 Aprilie 2014

Eco-Rom Ambalaje, compania detinatoare a licentei marcii „Punctul Verde” in Romania si cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, a reciclat, in 2013, aproximativ 40.000 de tone de deseuri de ambalaje de la populatie. Raportata la intreaga cantitate de deseuri de ambalaje reciclate de organizatie (347.089 tone) se remarca o crestere de doar 2% fata de anul 2012, desi investitiile industriei in serviciile de colectare separata au crescut cu 20% (ridicandu-se la 8,6 milioane de lei). Cauzele principale sunt furtul deseurilor din containerele colorate si vandalizarea pubelelor speciale.

,,De la o initiativa laudabila a industriei de a investi in infrastructura necesara colectarii separate a deseurilor generate in gospodarii care a condus, in cele din urma, la o schimbare de comportamente la nivel de societate, asistam la o scadere a rentabilitatii investitiilor. Anul trecut, furtul deseurilor cu valoarea cea mai mare pe piata – este vorba despre PET-uri si dozele de aluminiu – a dus la scaderea randamentului containerului galben cu 12%*. Mai mult decat atat, 271 de containere colorate au fost vandalizate in sistemul nostru.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Chiar si in aceste conditii, numarul localitatilor care beneficiaza de serviciul de colectare separata a deseurilor de ambalaje a crescut cu 15%, ajungand la 464. Astfel, in prezent, aproximativ 45% din populatia Romaniei – circa 9 milioane de romani au acces la serviciul pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje in parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati.

Cantitatile de ambalaje colectate de la populatie sunt insa doar o parte din totalul reciclat in sistemul Eco-Rom Ambalaje. La finalul anului 2013, cantitatea totala reciclata a fost de 347.089 tone, organizatia indeplinind cu succes obiectivul impus de legislatie de 55% (raportat la cantitatea totala de 578.771 tone de ambalaje puse pe piata de catre producatorii si importatorii, membrii ai organizatiei).

 ,,Singurul capitol la care tara noastra si-a indeplinit an de an obligatiile asumate fata de Uniunea Europeana este cel al deseurilor de ambalaje. Cu toate acestea, ultimul raport Eurostat ne situeaza pe ultimele locuri la nivel european, cu un procent de doar 1% deseuri reciclate din deseurile municipale. Experienta de 10 ani pe piata din Romania, dar si studiile si rezultatele noastre ne demonstreaza ca procentul real se situeaza in jurul a 2.4%**, contributia ambalajelor fiind mai mult de jumatate. Chiar si in acest context procentul este, in continuare, unul scazut. Pentru a atinge obiectivul de 50% impus Romaniei pana in 2020 credem ca este important sa avem in vedere reusitele inregistrate in domeniul deseurilor de ambalaje care s-au axat pe eficienta si aplicarea sistemului coercitiv.” a declarat dl. Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Printre solutiile propuse de organizatie se numara etapizarea celui mai important obiectiv national: reciclarea a 50% din deseul menajer pana in 2020 – respectiv asumarea de obiective anuale care sa creasca gradual pana la atingerea tintei amintite. De asemenea, Eco-Rom Ambalaje sustine contorizarea serviciului de colectare a deseurilor similar cu toate celelalte servicii publice – respectiv plata cantitatii de gunoi generata, concomitent cu existenta unui sistem de colectare separata gratuit pentru populatie. In acelasi timp, organizatia promoveaza un serviciu exemplar de colectare a deseurilor, cu aplicarea unor masuri coercitive (amenzi) pentru toti cei care nu respecta legislatia aferenta sistemului de management al deseurilor – inclusiv penalitati pentru cei care arunca deseurile in spatii neamenajate, pentru cei care nu colecteaza separat sau fura deseurile din containerele speciale.

Conform legislatiei nationale, obligatiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje si deseuri revin, in acest moment, industriei – prin producatorii si importatorii de bunuri ambalate – si autoritatilor locale. Aportul financiar al industriei la sistemul de colectare separata este obligatoriu sa fie gestionat de organizatiile de transfer de responsabilitate astfel: minimum 6 lei/tona de ambalaj primar pentru infrastructura si 4 lei/tona de ambalaj primar pentru activitatile de comunicare. In 2013, Eco-Rom Ambalaje a alocat de doua ori mai mult, respectiv 12,44 lei/tona de ambalaj primar colectat separat pentru infrastructura si 8,47 lei pentru campaniile de informare si educare privind importanta sistemului.

Pentru anul 2014, Eco-Rom Ambalaje si-a propus eficientizarea tuturor investitiilor in colectarea separata, atat din circuitul industrial-comercial cat si de la populatie, dar si extinderea acesteia in alte arii de activitate .

 * Randamentul containerelor de colectare separata se calculeaza luand in calcul urmatorii parametrii: capacitatea containerului, numarul de ridicari a deseurilor/luna si densitatea materialului reciclabil din container.
**Conform ultimului studiu privind analiza deseului menajer in Romania (realizat de Eco-Rom Ambalaje, in perioada septembrie 2012 – august 2013), un roman din mediul urban colecteaza separat 8,4 kg de deseuri reciclabile (deseuri de ambalaje din plastic-metal, hartie-carton si sticla – 4,9 kg/an si alte deseuri reciclabile din plastic-metal, hartie-carton si sticla – 3,5 kg/an) in containerele dedicate de 1,1m3, ceea ce inseamna un procent de 2.4% deseuri reciclate din totalul deseurilor menajere generate (346 kg/an)

 

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:

IMAGE PR – Ruxandra Popescu

Telefon – +4 021.224.67.34/36; 0742.011.292

E-mail – ruxandra.popescu@imagepr.ro

 

Comenteaza

Misiunea Eco-Rom Ambalaje

“Misiunea noastra este reciclarea deseurilor de ambalaje astfel incat Dumneavoastra sa va bucurati de deplina libertate in alegerea solutiilor de ambalare pentru produsele pe care le produceti si comercializati.

Noi lucram pentru a elimina orice bariera sau restrictie pe intreg lantul ambalajului contribuind astfel la dezvoltarea afacerii Dumneavoastra.”

citeste mai mult

3.056 companii au transferat responsabilitatea reciclarii la Eco-Rom Ambalaje.
9,4 milioane de locuitori au acces la infrastructura de colectare separata asigurata de catre Eco-Rom Ambalaje
376.094 mii de tone deseuri de ambalaje reciclate prin Eco-Rom Ambalaje in anul 2014

Untitled Inca din anul 2004, concomitent cu eforturile depuse in construirea unui sistem national  durabil si performant capabil sa asigure si sa garanteze industriei romanesti precum si  autoritatilor statului atingerea obiectivelor legale de valorificare si reciclare,  Eco-Rom      Ambalaje a dezvoltat constant portofoliul de servicii oferite clientilor sai. citeste mai mult